Jul i Praha / Tsjekkia


JULEKRYBBE

Siden middelalderen, hvert år før jul begynner å dukke opp i byer, landsbyer, men ofte også i hjemmene til vanlige mennesker i Tsjekkia forskjellige scener i form av en julekrybbe til minne om Jesu Kristi fødsel i Bethlehem.

Denne skikken er så utbredt at selv ordet «Bethlehem» – på tsjekkisk Betlém – refererer ikke bare til den israelske byen, men brukes også som et synonym for julekrybbe, selv om det selvfølgelig også finnes en annen egen betegnelse for dette ordet.

TRADISJONELL / JULEAKTIG / KUNSTNERISK

FOLKEKUNST

Bevegende sett med figurer har blitt skapt i Böhmen som et folkemessig uttrykk for julefeiringen siden begynnelsen av 1800-tallet.

ÅNDELIG ESSENS

Verkene legemliggjør verdens åndelige bilde, som imidlertid ofte går utover den kristne kulten.

TYPISK TSJEKKISK JULEKUST


Opprettelsen av ulike julekrybber har en enestående tradisjon i Tsjekkia og når ofte store kunstneriske kvaliteter. Ta for eksempel en titt på arbeidet til Jáchym Metelka fra begynnelsen av det 20. århundre. Denne mekaniske julekrybben består av 142 bevegelige figurer og objekter, og utfører totalt 350 bevegelser.

BIBELSK HISTORIE I DET Tsjekkiske MILJØ

Scenens handling er for det meste satt i det tsjekkiske miljøet og for det meste i tiden kunstneren skapte.

Et godt eksempel er også kunstverket til Třebechovice-bonden og snekkeren Probošt, som også er det eneste tsjekkiske nasjonalmonumentet som ikke ble laget på bestilling og derfor uten økonomisk støtte.