Museer i Praha / Tsjekkia


náprstek museum

Náprstek-museet for asiatiske, afrikanske og amerikanske kulturer er en av de permanente utstillingene til Prahas nasjonalmuseum på Betlehem-plassen, dedikert til etnologien, kunsten og kulturen til ikke-europeiske nasjoner.

TRADISJONELL / JULEAKTIG / KUNSTNERISK

FRA BRYGGERIET TIL MUSEUM

Det opprinnelige private museet ble etablert i 1874 av den tsjekkiske patrioten, beskytteren, politikeren og den nasjonale vekker Vojta Náprstek i det tidligere familie- bryggeriet og destilleri.

EN VIKTIG MØTEPLASS

Det offentlige bibliotek i huset fungerte også som en viktig møteplass, hvor kunne treffes for eksempel også medlemmer av den første tsjekkiske kvinneforeningen – Amerikansk dameklubb.

VOJTA NÁPRSTEK


På den tiden da Tsjekkia var en del av Østerrike-Ungarns rike var Adalbert Fingerhut (originalt tyske navn) en stor tsjekkisk patriot, etnograf og ikke minst en kjemper for fremskritt. Han forsvarte tsjekkisk statslov og var også med på å grunnlegge den første tsjekkiske turistklubben.

BIBELSK HISTORIE I DET Tsjekkiske MILJØ

Museets samlinger er ekstremt rike og kun en svært liten del er utstilt i permanente utstillinger –

Ved siden av det finnes det her også et offentlig bibliotek, som tilbyr ikke bare bøker og tidsskrifter, men også andre samlinger, hvorav mange allerede ble grunnlagt av Vojta Náprstek.

Blant disse samlinger er det for eksempel historiske fotografier, stereoskopiske bilder, periodegrafikk, utklippsbøker og nylig også grammofonplater pluss omfattende arkiver av Náprstek-familien.